» STRONA GŁÓWNA » MENU PODMIOTOWE » Przeprowadzane kontrole » Kontrole wewnętrzne » Kontrole powiatowych jednostek organizacyjnych oraz jednostek nadzorowanych » Rok 2013

Wystąpienie pokontrolne - Zespół Szkół Gasteronomiczno - Hotelarskich



Symbol: KN.1711.3.2013

Tarnowskie Góry, 22 kwietnia 2013 roku

KN.1711.3.2013

Pan
Euzebiusz Nowakowski
Dyrektor Zespołu Szkół
Gastronomiczno – Hotelarskich
w Tarnowskich Górach


WYSTĄPIENIE POKONTROLNE


      Na podstawie § 26 zarządzenia nr 50/2012 Starosty Tarnogórskiego z dnia 26 czerwca 2012 roku w sprawie zasad i trybu przeprowadzania kontroli w Starostwie Powiatowym w Tarnowskich Górach, powiatowych jednostkach organizacyjnych oraz nadzorowanych jednostkach sektora finansów publicznych, w związku z przeprowadzoną kontrolą w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Tarnowskich Górach, przesyłam Panu niniejsze wystąpienie pokontrolne.
      W wyniku kontroli przeprowadzonej przez pracownika Wydziału Kontroli Starostwa Powiatowego w temacie: „Prawidłowość prowadzenia gospodarki finansowej” stwierdzono, iż w okresach objętych kontrolą w kierowanej przez Pana jednostce wystąpiły nieprawidłowości polegające na:
1. braku dokonania na fakturze VAT nr 7/05/2012 z dnia 20.05.2012 roku adnotacji o przyjęciu zakupionych produktów do magazynu, co jest niezgodne z punktem 11 w „Instrukcji magazynowania” (załącznik nr 10 do Zarządzenia Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 44/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku w sprawie wprowadzenia instrukcji postępowania stanowiących załączniki do Polityki Zarządzania Ryzykiem w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich),
2. zawarcia adnotacji na fakturze VAT nr 391/0/2013 z dnia 10.01.2013 roku sprzecznej z punktem 4 „Instrukcji magazynowania” (załącznik nr 10 do Zarządzenia Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 44/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku w sprawie wprowadzenia instrukcji postępowania stanowiących załączniki do Polityki Zarządzania Ryzykiem w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich),
3. przyjmowaniu do kasy gotówki z tytułu sprzedaży towarów i usług świadczonych przez Warsztaty szkolne na podstawie dowodu przychodowego nieuregulowanego w § 8 Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej (zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku),
4. pobieraniu gotówki z banku na podstawie „dyspozycji wypłaty otwartej” niezgodnie z § 8 punkt 1 Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej (zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku) z uwagi na brak dostosowania przepisów Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej do zawartej „Zintegrowanej Umowy Rachunku Bankowego” nr 405616 z dnia 20.12.2013 roku, co jest niezgodne z art. 68 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych (Dz. U. z 2009 r., nr 157, poz. 1240 ze zm.),
5. wprowadzeniu do Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej (zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku) zapisu w § 8 punkt 4, na podstawie którego raport kasowy jest znormalizowanym drukiem sporządzanym w dwóch egzemplarzach przez kasjera, co jest niezgodne z pkt 1.3 Zasad (polityki) rachunkowości w Powiatowym Zespole Obsługi Finansowej Oświaty w Tarnowskich Górach oraz w szkołach i placówkach oświatowych Powiatu Tarnogórskiego (Zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku w sprawie wprowadzenia zasad (polityki) rachunkowości ze zmianami) oraz art. 68 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych.
      W związku z kontrolą, której wyniki zostały przedstawione w protokole kontroli znak akt: KN.1711.3.2013, zobowiązuję do:
1. dokonywania na fakturach VAT dokumentujących zakup produktów przyjmowanych na stan magazynu adnotacji wskazujących ich przyjęcie do odpowiedniego magazynu zgodnie z „Instrukcji magazynowania” (załącznik nr 10 do Zarządzenia Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 44/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku w sprawie wprowadzenia instrukcji postępowania stanowiących załączniki do Polityki Zarządzania Ryzykiem w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich),
2. przyjmowania do kasy gotówki wyłącznie na podstawie dowodów przychodowych określonych w § 8 Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej (zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku),
3. dostosowania przepisów Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej (zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku) regulujących zasady pobierania gotówki z banku do zawartej „Zintegrowanej Umowy Rachunku Bankowego” nr 405616 z dnia 20.12.2013 roku,
4. dostosowania przepisów Instrukcji dotyczącej gospodarki kasowej (zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku) regulujących sposób sporządzania raportów kasowych do przepisów Zasad (polityki) rachunkowości w Powiatowym Zespole Obsługi Finansowej Oświaty w Tarnowskich Górach oraz w szkołach i placówkach oświatowych Powiatu Tarnogórskiego (Zarządzenie Dyrektora nr 46/I/2010 z dnia 31 grudnia 2010 roku w sprawie wprowadzenia zasad (polityki) rachunkowości ze zmianami).
      Jednocześnie oczekuję od Pana w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego wystąpienia pokontrolnego, informacji wskazującej sposób realizacji zaleceń pokontrolnych.

 

Dokument sporządził: Inspektor w Wydziale Kontroli Małgorzata Adamczyk
Autoryzacja: Starosta Tarnogórski Lucyna Ekkert


Osoba wprowadzająca dokument: Małgorzata Adamczyk

Data dokumentu: 2013-04-22

Data wprowadzenia: 2013-04-29

Wyświetleń: 1569

Załączniki:
Brak załączników w dokumencie.

Rejestr zmian:
Utworzenie dokumentu: Małgorzata Adamczyk, dnia: 2013-04-29

« POWRÓT

WYDRUK